14 Temmuz 2011 Perşembe

Limiter Nedir? Ne İşe Yarar?

Arkadaşlar bugün sizlere limiterler hakkında bilgi vermek istiyorum.Limiterler aslında adından da anlaşıldığı gibi ses sinyallerini limitleyici yani sınırlayıcı analog dijital yada yazılımsal olarak geliştirilmiş bir çeşit ses kontrol üniteleridir.

Temel olarak limiterlerin işlevlerini Kompresörlerde ufak tefek ayarlamalar sonucu yapabiliyorlar.Peki bir kompressörü nasıl limiter gibi kullanabiliriz?

Arkadaşlar bir kompresörü limiter gibi kullanabilmemiz için öncelikle kompresörün çalışma mantığını bilmemiz gerekmektedir.Onu bir Sonraki makalemde yazacağım kısmetse şimdilik ben kabaca bahsedeyim nasıl kullanacağımızdan...

Compresörün üzerinde bulunan attack ve release ünitelerini minimum'a çekiyoruz.Ratio ünitesini ise maximum'a getirdiğimizde artık kompresörü bir limiter olarak kullanabiliriz demektir...Tabi limiter varken bunu yapmaya gerek yok oldu ya bulamadınız ya da bozuldu filan :)

Peki bu değerler neydi birde onları açıklıyalım:

1-Attack - Bu ayar compressor'ün threshold değerini aşan bir sinyal geldiğinde ne kadar süre içerisinde aktif hale geçeceğini belirler.
2-Threshold - Bu compressor'ün hangi ses seviyesinden sonra işlevini görmeye başlayacağını belirlememize yardımcı olur.
3-Release - Bu ise threshold değerini aşan sinyal kesildiğinde compressor'ün ne kadar süre sonra devreden çıkacağını belirler.
4-Ratio - Bu ayar threshold değerini aşan sinyallerin hangi oranda çıkışa gönderileceğini belirler.

Arkadaşlar ben elimden geldiğince sizlere açıklayıcı bir metin yazdım inşallah kafanıza takılanları birazcık olsun giderebilmişimdir...Bir sonraki konumuzda görüşmek üzere...

KOLAY GELSİN :)

12 Temmuz 2011 Salı

Mix Mastering Nedir ? Nasıl Yapılır? Mix ile Remix Arasındaki Fark Nedir ?

İsterseniz önce mix nedir ondan biraz basedelim mix dj'lerin kullandığı bir kavramdır.Genel anlam olarak şarkıların bpm özelliklerine göre bir uyum içerisinde bir şarkıdan diğer şarkıya geçmektir.

Tabi bunu yaparken kafamıza göre değil dediğim gibi bpm hızlarına göre geçiş yapmalıyız.Eğer kafamıza göre hareket ederek şarkı geçişleri yaparsak 140 bpm'den bir kerede 85-90 bpm'e geçiş yaparsak insanlar dans ederken birden bire ağır bir ritimle karşılaşırlar ve buda sizin için hiç iyi olmaz :)

Birde şunuda demeden geçmek istemiyorum mix ve remix konusu...

Arkadaşlar mix ve remix birbirinden çok ayrı yerlerde seyahat eden iki yolcudur.Mix bpm hızlarına göre geçiş iken remix bir parçanın alt yapısı ile tamamen oynanıp değiştirilmesidir.Atıyorum mesela bir parçanın içinde davul ritimleri var bunun üzerinde değişiklik yaparak tekno ritimler koyuyoruz ve oluyor size remix tabi kaba taslak böyle oluyor :) Yoksa remix yapmak mix yapmaktan daha zor birşeydir...

Geçelim Mastering olayına nedir bu mastering.Arkadaşlar mastering çok önemli bir konu ve bu işi yapacak arkadaşların ya eğitimini almış ve kendini belirli bir seviyenin üzerine çıkarmış olmaları lazım ya da stüdyolarda usta çırak ilişkisi ile yetişmiş kişiler olması lazım.

Diyelimki bir besteniz vardı.Ve bunu hayata geçirmek için stüdyoya girdiniz  kayıtları aldınız ve herşey bitti.İşte bundan sonra mastering olayı başlar ve bu olay en son olduğu gibi en önemli olaydır.Bu yöntemi iyi bilen biri şarkınızı bir anda %60-70 oranında daha zevkli hale getirecektir.Bundan şüpheniz olmasın...

Peki ama nasıl yapılır bu mastering özellikleri nedir...Neler kullanılır...

Arkadaşlar kabaca tabir etmek gerekirse compresörler limiterler falan filan ama bunları kullanmak bir ayrıcalıktır.Başka bir yönden anlatmam gerekirse her mastering işini yapan eleman aynı özelliğe sahip değildir.Bu işi yapabilmek için müziğin ruhuna inebilen müzik kulağı oldukça gelişmiş ses frekanslarını iyi bilen enstrumanların frekens aralıklarından anlayan yani kısacası sesi tanıyan biri olması lazım ki çok iyi işler çıkarabilsin yoksa şarkınızı berbat edebilir :)

Ben bugün sizlere elimden geldiğince mix mastering nedir mix ile remix arasındaki fark nedir bunlardan bahsetmeye çalıştım bu işe yeni başlamak isteyen arkadaşlara elimden geldiğince açıklayıcı bir makale yazdığıma inanıyorum umarım beğenmişsinizdir.

HEPİNİZE KOLAY GELSİN :)